Amerika heeft een obsessie voor pistolen en geweren. Het feit dat je de Wal Mart in kunt lopen, een pistool mag uitzoeken en daarna met een plastic tasje naar buiten wandelt, komt allemaal omdat dit ‘the land of the free’ is. Het is potdorie je goed recht om iemand te kunnen neerschieten. Niemand vertrouwt de regering of politie hier anyway; je staat er alleen voor. Dan kun je maar beter voorbereid zijn.

In Georgia was het dan zover: ik mocht zo’n ding zelf vasthouden. Gewoon schieten in de achtertuin, de buurman woont toch heel ver weg. Het target: een meloen. Met buskruit erin, dat wel. Voor extra spektakel. Het kruit moest eerst gekocht worden in een outdoor winkel waar achterin een hele afdeling was voor vrijheidsfanaten. Hier liep een jongen van een jaar of tien in zijn camouflagepak, die voor het eerst mee mocht pistolen kijken. En een iets te dik meisje met haar vader die samen keken naar een ‘my first’ roze jachtgeweer. Verder veel mannen die dit heel serieus namen.

Het idee dat, vooral in de zuidelijk staten, bijna iedereen een pistool heeft – in huis, het dashboard kastje, of allebei – is beangstigend. De ‘gun violence’ incidenten zijn inmiddels zo gewoon dat niemand er echt over praat. Heb je ruzie met je vriend, broer, buurman en ben je het goed zat? Een pistool is meestal binnen handbereik. Voor je het weet loopt een ruzie over onkruid uit op een gevangenisstraf en een dode buurman.

Iedere dappere politicus die probeert iets te veranderen krijgt een pistool tegen zijn slaap gedrukt van de machtige gun lobby, met het vriendelijke verzoek hier zo snel mogelijk mee op te houden. Want, zo luidt het argument, criminelen kunnen altijd aan een pistool komen en als wij burgers dan niks hebben, nemen zij het land over! Precies wat wij Europeanen ook dagelijks ervaren.

Omdat dit voor mij niet het moment was om de liberale Europeaan uit te hangen en eens flink de discussie aan te zwengelen, besloot ik me maar te focussen op het best leuke onderdeel van schieten: iets raken – zolang niet van vlees en bloed natuurlijk. De cowboy in mij werd wakker en ik schoot alle keren raak. Mocht ik me nog eens vervelen, kan ik altijd Europa overnemen met mijn pistool.