Deze ultieme ‘double cheeseburger’ staat op geen enkel menu. Als je geluk hebt, vertelt iemand je dat ze om tien uur ’s avonds worden geserveerd, en dat je er op tijd bij moet zijn; ze maken er maar 24 per avond. En ja, deze burger is het wachten meer dan waard, want dit is misschien wel de beste van Amerika. Waar? Bij Holeman & Finch in Atlanta. Culy’s Sanny bemachtigde er eentje.

Bij Holeman & Finch maken ze alles ‘from scratch’. En er staan gedurfde gerechten op het menu, zeker voor conservatief Amerika. Kalfshersenen, lams testikels en ossentong; niks van een beest wordt overgeslagen. Een cheeseburger lijkt dan wat traditioneel, maar dit is niet zomaar een cheeseburger. Ooit speciaal bedacht voor horecapersoneel uit de buurt, die deze ‘geheime’ burger om tien uur ’s avonds na werktijd kwamen opeten aan de bar. Het nieuws ging als een lopend vuurtje en al snel stond Atlanta in de rij.

Eenmaal.. andermaal…

Om 7 uur ’s avonds begint het restaurant vol te stromen. Mensen kijken verwachtingsvol rond, bestellen een cocktail én reserveren alvast hun burger voor die avond. De barman telt langzaam op, om 9 uur klinkt: ‘23 and up!’ Nog één burger over. Eenmaal, andermaal… Sold!

Wat maakt deze burger zo goed? En waarom in godsnaam maar 24 per avond? Die laatste vraag is simpel: de burgers zijn een hoop werk, want alles wordt huisgemaakt. Als ze de hele avond burgers zouden serveren, kunnen ze de rest van de menukaart wel vergeten. Dit werk zit ‘m in een ultiem, zacht, hamburgerbroodje, eigengemaakte ketchup en mosterd, de augurk plakjes – een recept van de moeder van chef Linton Hopkins -, en natuurlijk de in eigen keuken gedraaide burger, de beef patty.

Burgertime!

De beef patty bestaat uit vlees van een lokale boer. Alleen de brisket (boven de voorpoten) en de chuck (schouder) worden gebruikt. Volgens chef Hopkins hebben ze weken gewerkt aan de ultieme verhouding tussen brisket en chuck. Deze perfecte patty heeft dan ook alleen een hete grill en wat zout nodig. Tijdens het grillen van de burger wordt de kaas erop gelegd en een paar plakjes rode ui. Daarna gaat alles op het gegrilde broodje, augurk erop, huisgemaakte frietjes erbij en klaar.

Vijf voor tien begint het aftellen. ‘If I say burger, you say time… Burger!’ ‘Time!’, klinkt het luidkeels terug vanuit het restaurant. Dan gaat de sirene. ‘It’s buuuuuuurgerrr time!’

Cheeseburger2

‘3, 2, 1: grill patty!’ Synchroon kantelen twee chefs achter de grill de platen met elk 12 patties op de bakplaat. Tot ze perfect medium rare zijn. Applaus klinkt als de eerste hamburgers de keuken verlaten.

En het is het wachten meer dan waard; het vlees is super sappig en vol van smaak, zo proefde ik een burger nog nooit. In combinatie met het broodje, de huisgemaakte mosterd en ketchup, een perfecte plakje augurk… Burger heaven… Binnen 5 minuten was de burger op. Dat wordt morgen terugkomen voor nog eentje.